Logopedie

În contextul terapiei logopedice se realizează evaluarea complexă a limbajului, stabilirea diagnosticului logopedic și propunerea planului de intervenție personalizat în funcție de particularitățile de dezvoltare ale copilului.

Logopedia se ocupă de toate abaterile de la normal ale limbajului. Tulburările de limbaj afectează comunicarea ca formă, conținut și relaționare. Un aspect important de precizat este că limbajul se achiziționează stadial, acesta fiind dependent de ritmul firesc de dezvoltare generală al fiecărui copil în parte. Intervenția logopedică poate avea loc încă din perioada preverbală (0-3 ani) având scopul de a stimula achiziția limbajului.

În terapia tulburărilor de limbaj, obiectivele majore au ca scop final dezvoltarea unei comunicări eficiente și se focusează pe:

De asemenea, în cadrul terapiei logopedice sunt propuse obiective ce țin de dezvoltarea și antrenarea procesului de masticație și deglutiție.

Terapia logopedică este completată cu succes de stimularea orofacială, care se referă la implementarea unor tehnici de masaj facial, acompaniate de utilizarea kitul Z-Vibe, având ca scop final dezvoltarea motricității aparatului fonoarticulator, reducerea tulburărilor de masticație și deglutiție, desensibilizare intrabucală și conștientizarea pozițiilor articulatorii ale componentelor aparatului fonoarticulator.